top of page
Search
  • Writer's pictureRiver Haven

Čigoć - Selo roda

Čigoč – prvo europsko selo roda – neizostavno je mjesto svih koji dođu u Sisačko - moslavačku županiju. Ovo selo smjestilo se tek na 30ak minuta vožnje od River Haven Cottage na ulaz u Park prirode Lonjsko polje sa sisačke strane.


Selo s razlogom nosi nadimak selo roda jer u njemu živi više roda nego stanovnika. U 40-ak aktivnih gnijezda zna nekad biti i do 200 ovih ptica, dok je stanovnika dvostruko manje. U širem području Parka prirode gnijezdi se u najboljim godinama čak 400-tinjak parova roda. Dan sela roda Čigoč obilježava se u lipnju.


U selima koja se nalaze unutar Parka prirode nalazi se i nekoliko etnoloških zbirki, a u Čigoču se, na kućnom broju 34, smjestila najznačajnija od njih – Etnološka zbirka obitelji Sučić. Osim po bijelim rodama Čigoč je prepoznatljiv i po iznimno očuvanoj tradicijskoj arhitekturi. Posavske kuće gradile su se od drveta iz neposredne okolice – hrasta lužnjaka, a vrhunsko umijeće gradnje prenosilo se s koljena na koljeno, te su kuće građene bez ijednog dijela metala za spajanje. Takve tradicionalne drvene kuće, od kojih su neke stare i 200 godina, i danas se mogu vidjeti diljem područja Parka prirode Lonjsko polje. Sačuvano ih je oko 600, a najreprezentativnije su u Krapju – koje je 1995. godine proglašeno selom graditeljske baštine i u kojem se nalaze neke od najljepših tradicionalnih posavskih drvenih kuća. Cijelo selo je, zapravo, muzej na otvorenome. Kuće su više od stoljeća odlijevale čestim poplavama Save, jer su bile prilagođene njezinim ćudima. Kuća se slagala od planjki hrasta lužnjaka koji odlično podnosi vlagu. Temelji su im podignuti, donji dio imao je gospodarsku namjenu, a na katu se živjelo. I u Krapju se može pogledati vrijedna etnološka zbirka, ona obitelji Palaić na broju 48, a i u Čigoču i Krapju može se nešto ukusno i pojesti, pa i prenoćiti u tradicijskim kućama starima stoljeće, dva.





9 views0 comments
bottom of page